pondělí 5. října 2015

PP vs bPP

"Koupíme si štěňátko bez papírů, my přece nebudeme chodit na výstavy. Papíry potřebují jen snobové, aby zvýšili své ego..." to je jen několik málo vět, které z úst vypouštějí neznalí lidé, kteří se mnohdy nenechají ani poučit. V těchto chvílích mám chuť člověku utrhnout hlavu a kopnout ji někam hodně daleko za kopec.
Pro začátek je potřeba ujasnit si několik základních pojmů bez kterých se člověk v tomhle světě nemůže pohybovat.
 Chovatel - Člověk s registrovanou chovatelskou stanicí, chovnými zvířaty a vždy postupuje podle zákona a chovatelských nařízení. Všechna jeho zvířata dostanou PP.

Množitel - Člověk, který si pořídil zvíře daného plemene a množí na něm. Nerespektuje žádná pravidla, nebere ohledy na zvířata a jeho jediným cílem je zbohatnout. Množitel není jen člověk, který má zvířata zavřená v malých klecích ve velkochovech. Je to i člověk, který množí v "domácím" prostředí.

PP neboli Průkaz původu - V podstatě zvířecí rodný list. Je zde uvedeno jméno a datum narození zvířete, jeho zbarvení, chovatelská stanice, ze které pochází a především čtyř generační rodokmen.

Mazlík - Zvíře, které není určeno pro chov. Je prodávané kastrované a nebo se ve smlouvě objevuje podmínka kastrace.

Zvíře na chov - Nekastrované, odpovídající standartům plemene. Je také o něco dražší.

Standart - Přesný popis vzhledu daného plemene. Podle něj se zjišťuje, jestli je zvíře typické nebo atypické.

CHS - Chovatelská stanice

Co je špatného na zvířatech bPP?
 V podstatě vůbec nic. Nemůžou za to, že nemají rodokmen nebo za své nemoci. Pokud takové zvíře adoptujete, dostanete darem nebo jinak zachráníte nikdo vás neodsoudí. Ovšem pokud si "bez papíráka" zakoupíte, podpoříte tím množitele, což vede k dalšímu množení. Pokud nebude o taková zvířata zájem, množírny vymizí. Zakoupením takového zvířete zachráníte jedno, ale přispějete k plození dalších.

Jaká jsou rizika zakoupení bPP zvířete?
Hlavním problémem je, že nevíte, co vlastně kupujete. V podstatě kupujete zajíce v pytli. Množitelé nehledí na typově vhodné jedince a jako naschvál zvíře zdědí po rodičích obyvkle to nejhorší. Mohou mít nejrůznější vady od deformací ocasů, promáčklých lebek až k hluchotě. U bPP zvířat se také nedá dohledat, zda-li spolu byli kříženi příbuzní jedinci. Dalším rizikem jsou nejrůznější nemoci. Chovatelé nechávají svá zvířata testovat, ale pro množitelé honící se za ziskem by to představovalo jen další zbytečné výdaje. Štěňata nebo koťata často prodávají nadopovaná antibiotiky, aby zakryli nemoci. Dalším rizikem jsou poruchy chování například agresivita nebo sebepoškozování.

Zaručí mi PP zdravé zvíře?
Tohle je jeden z velkých omylů mnoha lidí. Myslí si, že když si koupí zvíře s PP, musí být nutně zdravé. To samé platí i o zvířatech bPP ani ty nemusí být nutně nemocná. Díky PP víte, z jakých linií zvíře pochází a jaké nemoci se dříve projevily.

Proč jsou zvířata bPP levnější?
Kdyby nebyla levnější, tak by všichni sahali po těch PP. Proto jsou množitelé nuceni cenu snížit, mnohdy je cena zvířete snížena jen o tisícovku. Navíc množitelé vynaloží mnohem méně peněz na jeden vrh. Správný chovatel nechá udělat náležité testy, platí poplatky chovatelskému klubu, zařídí kastraci, startovací balíček a mnoho dalších.





Tímto článkem chci jen navnadit další jedince, aby si dohledali další informace. Problematika množíren se bere na lehkou váhu a mnoho lidí nechce o papírovém zvířeti ani slyšet a raději stále opakují věty: "Já papíry nepotřebuju. Na výstavy chodit stejně nebudu."

1 komentářů:

Nikola Kotrbová řekl(a)...

Naprosto s tebou souhlasím :) hlavně pokud už si někdo koupí pejska s pp tak ho většinou za měsíc nehodí do útulku, protože už se mu nelíbí nebo ho už přestal bavit, vždycky je mi zle, když si přečtu inzerát typu nabízím čistokrevná štěňata bez pp...

Okomentovat